2009. augusztus 17., hétfő

MEGINT PADLIZSÁN

Padlizsán majdnem mindig van a hűtőben. Paradicsom viszont -legalábbis mostanában-mindig van a kertben. Egy kis sajt, fokhagyma, izgalmas fűszerek ... el sem lehet rontani.

PARADICSOMOS RAKOTT PADLIZSÁN

3 kis padlizsán
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 doboz konzerv paradicsom
6 friss paradicsom
1 kis chilipaprika
1 kk. kurkuma
1 kk. chilipor
kis cukor
3 dl natúr joghurt
10 dkg reszelt sajt(itt most cheddar)
só és bors
balzsamecet
olívaolaj

A padlizsánt felszeletelem és balzsamecettel bekenem mindkét oldalát, azután pedig besózom.
Így pácolom fél órát.( Nem kell aggódni, nem lesz savanyú.) Ha kész, kicsit leitatom és nagyon kevés olajon teflonban megsütöm.
A hagymából, fokhagymából és konzerv paradicsomból mártást készítek a friss chilivel és chiliporral, kurkumával, sóval, borssal, kis cukorral. Jó sűrűre megfőzöm. Egy kivajazott tálban szép sorban elrendezem a padlizsán felét, erre jön a mártás fele, aztán a maradék padlizsán, megint mártás, és legvégül befedem friss paradicsomszeletekkel. Reszelt sajttal összekevert joghurtot teszek a tetejére.
Forró sütőben pirosra sütöm.

Kis saláta, parmezán jól illik hozzá.

2009. augusztus 9., vasárnap

GOMBÁS-BAZSALIKOMOS LECSÓ

A tegnapi dorbéz utóhatásaként valami könnyebb étel kívánkozott a gyomrunkba. Lecsóból egyébként is bárhol, bármikor, bármennyit meg tudok enni. Azt azért be kell ismernem hogy egy kis szalonna, na jó, meg egy kis kolbász is került bele - de csakis az íze kedvéért!

GOMBÁS-BAZSALIKOMOS LECSÓ

1 jó nagy hagyma
némi császárszalonna
pár karika kolbász
egy kilónyi zöldpaprika
feleannyi gomba
kertben termett paradicsom
1 csípős hegyes paprika
só, bors
kis cukor
pirospaprika
friss bazsalikom

A szalonnát egy csepp olajjal kiolvasztom beleteszem a kolbászt, amikor már színe van, hozzáadom a hagymát is és üvegesre párolom. A tűzről levéve kis pirospaprikát keverek bele, hozzáteszem a többi belevalót és fedő nélkül megfőzöm. ( Finom sűrű lesz a leve. ) A bazsalikomot a legvégén adom hozzá.

Egy kanál tejföllel az igazi.

2009. augusztus 2., vasárnap

AZ IMÁM ÉS AZ Ő PADLIZSÁNJA


A receptet itt találtam.

ÁJULT IMÁM

A fáma szerint az imám, aki igencsak szerethette a hasát, elájult ennek az ételnek az illatától. Kicsit változtattam az arányokon illetve a fűszerezésen.

2 nagyobb padlizsán
3 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
3 nagy paradicsom
nagy marék vágott petrezselyem
oregano
fahéj
só,bors
cukor
olívaolaj

A padlizsánokat félbevágtam és jó mélyen bevagdostam, besóztam. Fél óra múlva tepsiben, vágott felükkel lefelé beküldtem őket a grillbe. (Napozni!) A hagymát karikára vágtam, olívaolajon pirosra-puhára sütöttem, hozzátettem a fokhagymát meg a paradicsomot, fűszereztem és jó sűrűre összefőztem. Közben a megsült padlizsánok húsát kanállal kivájtam és azt is belekevertem a töltelékbe, majd a padlizsán csónakokat megtöltöttem . Még további 20 percig sütöttem.

Akkor nagyon finom ha már egy kicsit kihűlt.

2009. augusztus 1., szombat

FINOM HALACKA



Szombaton a gyárba kellett mennem, ezért megkértem A.-t hogy vegyen valami ebédre valót. Különben is utálok a multikhoz menni, A. viszont remekül megoldja az ilyen feladatokat. Most is ezt a két szépséges halackát (elnézést!) hozta nekem megsütni. Mondanom sem kell hogy a Webert gyújtottam be a teraszon. A halakat kicsit megsikáltam és rengeteg petrezselymet, zsályalevelet meg citromkarikát pakoltam a hasüregükbe. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem ( ez azért kell mert így könnyebb utána elmosni ), nagy szemű tengeri sóval megágyaztam, a halacskákat szépen ráfektettem. A maradék citrommal és zöldekkel befedtem, és még ráborítottam további két kiló sót, imígyen teljesen betakarva a művemet. A tetejét vízzel megspricceltem és 180 fokon 30 percig sütöttem.

Nagyon sok vágott petrezselymet, citromlét, egy gerezd tört fokhagymát olívaolajjal, sóval és borssal összekevertem, ezt kanalaztam a finom, illatos húsra a tányéron.