2009. október 25., vasárnap

BABI GULING


Nem mondom hogy kimondottan a malac miatt utaztam körbe a Földet,de ha így lett volna, akkor is azt mondanám: megérte. Sok káros szenvedélyemről beszámoltam már, de azt hiszem még nem említettem hogy állandó mehetnékem van, sőt ha lehet, minél messzebbre utaznék. Hihetetlen élmény, borzongató érzés amikor huszonsok óra repülés után végre szilárd talajra ér a lábam: a Föld másik oldalán vagyok...
Természetesen nyomban hozzáláttam felmérni a helybéli megenni-és meginnivalókat. A hölgy, illetve a malac létezéséről már volt tudomásom, köszönhetően az utazásunk megszervezésében segédkező irodának és Ács Lászlónak.
Túlzás nélkül állíthatom: minden malacok legmalacabbikát kóstoltuk Ibu Oka asszony kifőzdéjében....

A szopós malacnak titulált, de ennél valamivel nagyobb jószágot kizsigerelik, a hasüregét megtöltik helyi fűszerekkel, majd egy méretes bambusznyárson parázs felett egészben megsütik.
Persze azonnal hevesen érdeklődtem hogy mit tesznek bele, ezek szerint a fűszerpaszta alapja a tápióka levél, ami állagra és ízre a spenót és a szőlőlevél között leledzik. Ebbe keverik a felaprított citromfüvet- és levelet, hagyma, fokhagyma, gyömbér és galanga gyökér, friss kurkuma, darált földimogyoró, bors, salam levél ( ez az indonéz babér), koriander, rákpaszta, só, bors és természetesen chili kerül bele.
A malackát végül kurkumával összekevert vízzel kenik be, ettől gyönyörű színe lesz.
A húsa omlós, a bőre ropogós. Sőt ezt még lehet fokozni, mert a kiszolgálás gyors, az árak barátiak, a sör pedig hideg.
Aki arra jár,ne hagyja ki...:-)
(Bali, Ubud, a falutemplom mögött.)