2010. november 23., kedd

LIBAMÁJ PÁSTÉTOM



A hétvégi családlátogatásra készítettem ezt a pástétomot. Régebben próbálkoztam már csirkemájjal, de az eredmény nem lett tökéletes, a májdarabok nem tapadtak eléggé egymásra, és bár ízre finom volt, de nagyon nehezen tudtam szeletelni. A libamájtól meg tartottam kicsit. Ha került is a konyhára, mindig egészben sütöttem meg a saját zsírjában, ami egyébként nem utolsó csemege. Most viszont úgy esett hogy kaptam egy kilónyi libamájat hogy ugyan főzzek belőle valamit. Úgy gondoltam, a csillagok állása pont megfelelő egy pástétomhoz. Aki ilyesmire vetemedik egyébként, annak tanácsolom hogy idejében  kezdjen hozzá a művelethez..

LIBAMÁJ PÁSTÉTOM

kb. 1 kg libamáj
szeletelt bacon
0,5 dl konyak
frissen őrölt szerecsendió
só, bors
pár szem zöld bors
2 dl aszpik (1,5 dl húsleves, 0,5 dl fehérbor, 4 kk. zselatinpor)

A májat a hártyáktól és erektől gondosan megtisztítom kisebb darabokra vágom, a fűszerekkel összekeverem és a konyakkal meglocsolom. Egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap egy terrine formát szalonnaszeletekkel kibélelek, a májat szépen sorba rakom benne, picit lenyomkodom és 150 fokos sütőben vízfürdőben 25 percet gőzölöm. A tetejét lefedem egy fóliába csomagolt kartondarabbal, ami pontosan beleillik a formába, és néhány tonhalkonzervvel lepréselem. Hagyom így kihűlni és még a hűtőbe teszem vagy 6 órára. Ezalatt elkészítem az aszpikot, azaz a hozzávalókat addig melegítem kis lángon ameddig a zselatin elolvad.
A pástétomot óvatosan kiborítom a formából, majd a forma aljára kevés aszpikot öntök és hagyom megdermedni. Visszateszem a pástétomot ( egy kisebb vágódeszka segítségével), majd a maradék aszpikkal körbeöntöm. Még legalább 2 órát kell töltenie a hűtőben, ezután meleg vízzel teli edénybe állítom a formát pár másodpercre és dobogó szívvel tálra borítom a mesterművemet.

Hagymalekvárral, almacsatnival, vagy csak egyszerűen vékonyra szeletelt lilahagymával na és persze és pirított kaláccsal tálalom.

14 megjegyzés:

Bianka írta...

Mesés

starfi írta...

nagyszerű étel, nagyszerű fotó! :)

Neguilla írta...

Bianka, Starfi, köszönöm!:))

Dió Bisztró írta...

Nagyon rendben van ez a máj, azt szeretném kérdezni, hogy hízott, vagy pecsenye májból készült?

Neguilla írta...

Két darab fél kilós hízott májam volt, de azt hiszem hogy pecsenye májból is tökéletes. Sőt, kacsából is finom lenne.

Dió Bisztró írta...

Mindenképpen ki fogom próbálni! Köszi a választ!
A máj szerintem az egyik legjobb kaja a világon:)

trendo írta...

Dió, sajnos csak hízottból érhető el igazán jó minőség. Vastag pénztárca kell hozzá.

trendo írta...

Jaj, de nagy a csend itt már megint! :) Bár ez lehet jó jel is! :))))
Így vagy úgy van: Boldog, békés ünnepet Neked!

Neguilla írta...

Kedves Trendo..ne légy olyan türelmetlen.:-)
Kissé ellátogattam a Nagy Vízen túlra. De mindjárt főzök Neked valamit..:-))

Ozoz írta...

Hi P, thanks for your wonderful message. How are you? and your family? I hope you had a great Christmas holiday. Lots of love from us all, X X X

Foodafok írta...

Kedves Niguilla. Sok szeretettel vár nálam egy díj. Nézz be hozzám :)
http://usubufood.blogspot.com/2011/01/ujabb-dij.html

Katarína Romana írta...

Szia, van itt számodra valami :o)

http://erzekekesetelek.blogspot.com/2011/02/dijat-kaptam-tovabbadom.html

trendo írta...

Úgy eltűntél, mint az aranyóra a csatkai búcsúban! :) Remélem, nincs semmi baj és boldogan éled világodat! :)

Neguilla írta...

Zöldség diétát tartok...:))
Nem valami izgalmas.:))