2008. július 20., vasárnap

VKF XVII! MELEG KRUMPLISALÁTA

Néhány nappal ezelőtt a sógoroknál jártunk bevásárolni (mindenkinek ajánlom,aki teheti,kimondottan megéri). Apró szemű, sárga héjú salátakrumplira bukkantam,( én ezt szeretem), nosza meg is vettem:

MELEG KRUMPLISALÁTA

1 kg apró szemű újkrumpli héjastól
2 csomag újhagyma
némi húsos szalonna( mindenki vérmérsékletének megfelelően adagolja, én nem sajnáltam)
borecet
pici cukor
pirospaprika
őrölt kömény
só,bors
vágott petrezselyem

A krumplikat megsikálom, cikkekre vágom és sós vízben megfőzöm. Közben a szalonnát apró kockákra vágom, pici olajon az újhagymával együtt megpirítom, pirospaprikával,őrölt köménnyel fűszerezem. Hozzáteszek a krumpli főzőlevéből pár kanálnyit,majd borecettel és kis cukorral ízesítem pikánsra. Sózom,ha szükséges, borsot tekerek bele,és beleforgatom a megfőtt krumplihasábokat. Friss petrezselyemmel megszórom, azon melegében tálalom.

Bármilyen sült hússal finom.

SZÓJÁS-GYÖMBÉRES HALFILÉ SALÁTÁVAL

Nemrégiben panaszkodtam valakinek hogy mire elkészül a vacsora addigra már nem lehet fotózni mert sötét van. Ezt az ételt is a teraszon fényképeztük...
Blogger aktivitásomból egyébként kiválóan fel lehet térképezni hogy éppen merre jár a Gyermek. Ha a közelben tartózkodik, akkor természetesen terülj-terülj asztalkám ...

SZÓJÁS- GYÖMBÉRES HALFILÉ SALÁTÁVAL

4 szelet tengeri halfilé
4 ek.szójaszósz
1 narancs leve
1 citrom leve
2 cm-es finomra reszelt gyömbérgyökér
2 gerezd finomra reszelt fokhagyma
frissen darát bors

A salátához.

1 kis doboz konzerv vörösbab
1 lilahagyma felaprítva
1/2 kígyóuborka kockákra vágva
10-12 koktélparadicsom negyedelve
egy jó marék rukola
balzsamecet
olívaolaj
frissen őrölt bors
rengeteg vágott petrezselyem

A halat 1 órán át pácolom a szójás-gyümölcsleves-fűszeres lében, majd forró serpenyőben (esetleg grillrácson ) mindkét oldalát 3-3 percig sütöm. A végén még egy kevés páclevet öntök alá és erős tűzön beforralom. Sózni nem szoktam, a szójaszószben lévő só elegendő hogy kellemes íze legyen.

A salátához a hozzávalókat összekeverem, balzsamecettel-olívaolajjal meglocsolom, borsozom, tálalom...

Finom...