2009. február 16., hétfő

HAGYMALEVES

A hagymaleves nem számít nálunk nemzeti eledelnek, de a fiúk levest szerettek volna, hagyma is volt otthon, így hát...

HAGYMALEVES

1 kg hagyma vegyesen( póréhagyma, fehér hagyma, lilahagyma)
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
olívaolaj
babérlevél
friss kakukkfű
1,5 liter marhahúsleves
2 dl száraz fehérbor
só,bors

A hagymákat felszeletelem. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztom a vajat és egy kis olívaolajat öntök mellé hogy ne égjen meg. Ráteszem a hagymákat, megsózom, borsozom, beleteszem a fűszercsokrot és kicsit átforgatom, majd egy 40-50 percre kis lángon magára hagyom.
Ha így pároljuk a hagymát, akkor fantasztikusan édes és puha lesz, és aranysárgára karamellizálódik.
Végül felöntöm a levessel és a borral, a fűszercsokrot kiveszem belőle és még vagy negyedórát lassan forralom. Jó sok borsot tekerek bele.
Ha elkészült, leveses csuprokba teszem, a tetejét beborítom pirítós szeletekkel, reszelt sajttal megszórom és pár percre betolom a forró sütőbe.

Nincsenek megjegyzések: