2009. december 26., szombat

VÖRÖSBOROS BORJÚPOFA

A mostanában igen sokat emlegetett húsféléből készült ez az étel. Bevallom, kísérleteztem már vele korábban is, de mivel nem a saját receptemet készítettem el ezért csak csendben - na jó, némi szuszogások közepette- megettük és nem írtam róla bejegyzést. Még maradt pár darab a hűtőben, ezért arra gondoltam hogy valami hagyományos ízhatású de mégis érdekes ételt főzök belőle.

VÖRÖSBOROS BORJÚPOFA

8 db borjúpofa (igen finom, szaftos húsféle, kicsit nehéz hozzájutni de a Nagycsarnokban szinte mindig van)
1 óriási fej spanyol hagyma
4 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
1 ek.nagyon jó minőségű pirospaprika
1 kis chili vagy cseresznyepaprika
olívaolaj
só,bors
kevés vaj

A húsdarabokat egészben hagyom, sózom, borsozom, kevés olívaolajon elősütöm, félreteszem. A maradék olajban megpárolom a vágott hagymát, hozzáteszem a tört fokhagymát, a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát és chilit, visszateszem a husit és hozzáöntöm a bort. Nagyon lassú tűzön 2 és fél órát párolom. A végén a levét egészen sűrűre beforralom és egy kocka hideg vajat keverek bele.

A köret a szokásos, krumplipüré, balzsamecetes bébicékla, de készítettem már tejszínes sütőtök pürével is. Szerintem puliszkával is nagyon finom...

3 megjegyzés:

Márkaséf írta...

Hoppá! Ahogy látom, te sem idegenkedsz a pofahúsoktól, és egyéb csemege húsrészektől!
Tetszik a blogod, igazán jók a témák és az ételek.

Neguilla írta...

Köszönöm Márkaséf,külön megtiszteltetés hogy meglátogattál, nagy rajongód vagyok!

Márkaséf írta...

Rajongó:-))) Azért ez túlzás, ha „csak” olvasóm vagy, az is öröm!
Borjúpofa – egyfajta non plus ultra. Az a lágy, cupákos, gazdag, ízzel teli hús… Jó látni, hogy kezd újra (száz év után) divatba jönni idehaza is.