2009. február 22., vasárnap

BURGONYAKRÉMLEVES



A dolog úgy kezdődött hogy volt otthon némi alaplé amit sajnáltam kiönteni, viszont a leveszöldség készletem némileg hiányosnak bizonyult minekutána a sárgarépát belefőztem a vadasba. Zellert azonban találtam, kevés krumpli is akadt, a többi meg jött magától... Ilyen levest jó sok évvel ezelőtt még Amerikában ettünk.

BURGONYAKRÉMLEVES

1 vöröshagyma
1/2 zeller
2 gerezd fokhagyma
3 nagyobb hámozott krumpli
2 evőkanál vaj
kevés olívaolaj
1 bögre tej
1 liter marha alaplé
kevés liszt
1 ágacska kakukkfű
1/2 tk. mustárpor
csipet cayenne bors
2 ek. Worcestershire szósz
pár kanál tejföl
só,bors
vágott petrezselyem
kevés reszelt parmezán

A hagymát a vajon és kevés olívaolajon üvegesre pirítom, hozzáteszem a fokhagymát, krumplit és a zellert. Felöntöm az alaplével, beleteszem a fűszereket és puhára főzöm. Ha kész, átpasszírozom. Turmixolni is lehet, de ez esetben az a jó ha kicsit rusztikus a leves, akár krumplinyomóval is össze lehet törni. A legvégén a tejben elkevert liszttel picit besűrítem, belekeverem a tejfölt és a reszelt parmezánt és petrezselyemmel megszórom.

A Nagyi zseniális tepertős pogácsájával tálalom.

2009. február 16., hétfő

HAGYMALEVES

A hagymaleves nem számít nálunk nemzeti eledelnek, de a fiúk levest szerettek volna, hagyma is volt otthon, így hát...

HAGYMALEVES

1 kg hagyma vegyesen( póréhagyma, fehér hagyma, lilahagyma)
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
olívaolaj
babérlevél
friss kakukkfű
1,5 liter marhahúsleves
2 dl száraz fehérbor
só,bors

A hagymákat felszeletelem. Egy vastag aljú serpenyőben felolvasztom a vajat és egy kis olívaolajat öntök mellé hogy ne égjen meg. Ráteszem a hagymákat, megsózom, borsozom, beleteszem a fűszercsokrot és kicsit átforgatom, majd egy 40-50 percre kis lángon magára hagyom.
Ha így pároljuk a hagymát, akkor fantasztikusan édes és puha lesz, és aranysárgára karamellizálódik.
Végül felöntöm a levessel és a borral, a fűszercsokrot kiveszem belőle és még vagy negyedórát lassan forralom. Jó sok borsot tekerek bele.
Ha elkészült, leveses csuprokba teszem, a tetejét beborítom pirítós szeletekkel, reszelt sajttal megszórom és pár percre betolom a forró sütőbe.