2010. február 8., hétfő

ZÖLDSÉGES MARHAFAROK

Ez a recept a Szakácsok könyvéből való. Bár nem szeretek idegen tollakkal ékeskedni, de ez az étel annyira finomra sikeredett hogy úgy gondoltam megosztom veletek. A marhafarok vagy más néven ököruszály nem tartozik a mindenki által kedvelt húsfélék közé, akik azonban szeretik a "cupákos husit", azok- velem együtt- valamennyien megőrülnek érte.

ZÖLDSÉGES MARHAFAROK

1 szép nagy marhafarok az ízületek mentén feldarabolva
2 sárgarépa
1 zellergumó
1 vöröshagyma
1 póréhagyma
3 db újhagyma
3 paradicsom
1 kis doboz paradicsomkonzerv
3 dl vörösbor
kb. fél liter alaplé
3 gerezd fokhagyma
babérlevél
friss kakukkfű
só,bors
olívaolaj
kevés barnacukor
petrezselyem

A húsdarabokat sózom, borsozom, olívaolajban pirosra sütöm, félreteszem. A megmaradt olajba beledobom a az egyik répát, a vöröshagymát és a zeller felét. Ezeket a zöldségeket nagyobb darabokra vágtam előzőleg. Jól megpirítom, majd visszateszem a húst, hozzáteszem a babért, kakukkfüvet, a fokhagymát, a konzerv paradicsomot és ráöntöm a vörösbort. Hagyom hogy pár percig erős tűzön sisteregjen, aztán felöntöm annyi alaplével hogy éppen ellepje. Nagyon lassú tűzön vajpuhára párolom. Közben a megmaradt sárgarépát, zellert, póré-és újhagymát kis kockákra felaprítom és sós vízben éppen hogy csak puhára megfőzöm. A paradicsomot meghámozom, kimagozom és szintén felkockázom. Ha a husi kész, kiszedem egy tányérba és a mártást leszűröm. Erős tűzön addig forralom ameddig besűrűsödik. Egy kanál barnacukrot teszek bele, majd hozzáadom a paradicsomot és az előfőzött zöldségeket. Petrezselyemmel megszórom, pár perc alatt összeforralom.

Hagymás-vajas törtkrumplit tálaltam mellé.

Nincsenek megjegyzések: