2011. február 27., vasárnap

MÁKOS PALACSINTA

Idegenbe szakadt hazánkfiai komoly nosztalgiával viseltetnek a mákos bejgli iránt. Lehet persze hogy ennek csupán annyi oka van hogy a Nagy Vízen túl igen körülményes mákot beszerezni. Én nem vagyok valami édesszájú, de a mák kivételesen a kedvenceim közé tartozik. Ez a finomság G. kérésére készült...

MÁKOS PALACSINTA

A palacsintához:
20 dkg liszt
3 tojás
1/2 l tej
csipet só
1 ek. cukor
1/2 dl mogyoró olaj (vagy egyéb semleges ízű étolaj)

A töltelékhez:
20 dkg darált mák
2 dl tej
késhegynyi fahéj
10 dkg cukor

Az öntethez:
1 kg meggy kimagozva ( fagyasztott is jó)
2 dl vörösbor
12 dkg cukor
1 vaníliarúd

A palacsintához valókat összekeverem, fél órát pihentetem és papírvékony palacsintákat sütök belőle.
A mákot a tejjel leforrázom, hozzákeverem a cukrot és a fahéjat és pár percig gyenge tűzön kevergetem.
A meggyet a vörösborral és cukorral na meg a vaníliarúddal addig forralom amíg a leve besűrűsödik. Pazar illata lesz...
A palacsintákat megtöltöm, kevés forró meggyet kanalazok mellé.

Egy pillanat alatt elfogyott...

4 megjegyzés:

trendo írta...

Ez a forró meggy valóban jó lehet, ahogy az illata belengi a konyhát! :)
(Off: Örülök, hogy "előkerültél:)

Neguilla írta...

Nem vesztem el csak néha nem eszem és olyankor nem is főzök.:))

Foodafok írta...

Imádom a mákos palkót! Az állandó étlapon szerepel. Ha új étlapot írunk, nem vehetjük le, mert a vendégek nagyon szeretik.

Neguilla írta...

Még a nagymamámtól tanultam. Ő sütött olyan palacsintát aminek a tésztájában nincs szódavíz csak tej. Nagyon jó vékonyra lehet sütni.