2008. augusztus 11., hétfő

ÉDES-SAVANYÚ FÜGE

Mostanában engem is utolért a füge túltermelési válság. Ráadásul a kertünkben álló fügefa egyik ága letört, ezzel egy nagy kosár fügét zúdítva a nyakamba. A lekvárt,amit főztem belőle,nem részletezném, megtették ezt már helyettem sokan mások, mindössze annyit említenék meg hogy ellenállhatatlan késztetést éreztem hogy egy kis balzsamecetet főzzek bele, amit meg is tettem. Nagyon szép színe lett a lekvárnak tőle, az íze pedig egyenesen különleges. A fő projekt azonban a nem túl érett fügék feldolgozása volt, úgyhogy elhatároztam hogy savanyúságot készítek belőle. Hosszas internetes kutatómunka után íme az eredmény:

ÉDES SAVANYÚ FÜGE

3 kg nem túl érett füge
2 ek. só
1/2 l borecet
1 kg cukor
1,5 l víz
3 ek. fűszerkeverék:mustármag, koriandermag, babérlevél, fahéjrúd, néhány szem szegfűszeg és kardamom, szegfűbors, egész bors, szárított gyömbérgyökér, pár piros chilipaprika.
egy fej fokhagyma megtisztítva

A két kanál sóval vizet forralok és a fügéket leforrázom, majd 5 perc után leszűröm. Nagy rozsdamentes acél fazékban elkészítem a szirupot a hozzávalókból, hozzáteszem a fügét és 30 percig forralom. Hűvös helyen lefedve aludni küldöm, majd ezt a műveletet másnap és harmadnap is elvégzem. Ilyenkor elég csak pár percig forralni. A harmadik napon sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom és 15 percre forró vízfürdőbe állítom.

Már megkóstoltam..füstölt libamájjal az igazi...

Nincsenek megjegyzések: