2008. november 25., kedd

MARINÁLT BORJÚNYELV

A borjúnyelvet a Nagycsarnokban vettem. Volt ugyan némi félreértés, ugyanis megkérdezték hogy mekkora kutyám van. Sikerült azért tisztázni hogy emberi fogyasztásra szánom...:)

MARINÁLT BORJÚNYELV

2 közepes borjúnyelv
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1,5 dl borecet
2 ek.nádcukor
egész bors


olívaolaj
citromlé
petrezselyem

A hozzávalókból páclevet készítek és a nyelvet két napig pácolom benne, majd felforralom és kb, 1,5 órát főzöm, ameddig puha lesz. A saját levében hagyom kihűlni még vagy 6 órát. A levéből kiemelve a kemény külső bőrét lehúzom, felszeletelem.
Olívaolajos-citromleves-petrezselymes öntettel meglocsolom.

Pirítóssal, salátával finom...

ANANÁSZOS KACSA

Nagyon szeretem a kacsát. Elég gyakran készítek, de főleg hagyományos módon. Most azonban egy jókora ananász beindította a fantáziámat...

ANANÁSZOS KACSA

8 kacsacomb
1 friss ananász
szójaszósz
ujjnyi gyömbér
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek.barna cukor
citromlé
ananászlé
bors
só( ha szükséges)

A szójaszószt, reszelt gyömbért, ananász-és citromlevet, cukrot, fokhagymát, borsot összekeverem és a kacsát néhány órát pácolom benne.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, a kacsákat tepsibe teszem és kb. fél órát sütöm ameddig a tetejét kicsit megkapja a tűz. Ekkor fóliával lefedem, a hőmérsékletet 140 fokra mérsékelem és még 2 órát sütöm. A legvégén hozzáteszem a meghámozott, feldarabolt ananászt, megszórom az újhagymával és fólia nélkül további fél órát sütöm.

Elvileg rizzsel kéne enni de a Gyermek krumplipüré-fan, ezért ezt készítettem hozzá... Finom volt...

2008. november 1., szombat

7 DOLOG MAGAMRÓL


Csipetke lepett meg ezzel a körkérdéssel:

A szabályok a következők:
1. Linkeld be azt az embert a blogodba, akitől a körkérdést kaptad.
2. Ossz meg magadról hét dolgot, akár különleges, akár hétköznapi.
3. Válassz ki 7 embert, nevezd meg és linkeld be őket a blogodba (én most csak három kollégát választottam.)
4. Egy hozzászólásban értesítsd őket a blogjukon, hogy ők a kiválsztottak.

Egy gasztroblogon a megosztani szánt dolgoknak általában van valami köze az evéshez... Íme tehát:
  • Egyszer Hong-Kongban az a megtiszteltetés ért hogy a csirke lábát (nem a combját,a lábát!) kaptam vacsorára. Kicsit bonyolult volt pálcikával megenni...
  • Nincs olyan étel amit ne kedvelnék, a tejet kivéve. Azt viszont soha nem iszom meg. Inkább az éhhalál!
  • Bogarat még soha nem ettem,de szeretnék. Tervezem hogy elutazom valami olyan helyre ahol tálalnak ilyesmit.
  • Ki nem állhatom a sárga színt. Még soha nem volt ilyen színű ruhám. A sárga virágot viszont szeretem.
  • Jóban vagyok az exem exével. Néha meghívom vacsorára.
  • A legszebb hely ahol valaha jártam az az Erzsébet híd közepe. Ahányszor arra megyek mindig megdobban a szívem hogy milyen gyönyörű is ez a város.
  • Nagyon szeretnék időutazni. Legszívesebben az ókori Rómába mennék vissza.
Persze írhatnék még vagy 150 oldalt, de legyen elég most ennyi.

A stafétát a következő bloggereknek szeretném átadni:
Mindenkinek további kellemes...:-)

NARANCSOS ŐZ

Már elég régóta árválkodik a fridzsiderben ez az őzcomb. Valami különlegeset szerettem volna tenni vele a hagyományos pörkölt helyett, és most megszállt az ihlet...

NARANCSOS ŐZ

2 kg őzcomb egészben
szalonna
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 narancs leve
kevés reszelt narancshéj
1 dl vörösbor
mustár
paradicsompüré
1 sárgarépa
darabka zeller
gyömbér
kakukkfű
borókabogyó
szegfűbors
pici cukor
áfonya vagy feketeribizli lekvár
tejszín
só,bors

A húst szalonnával megtűzdelem, majd a "Guinnes sörben főtt őz" szerint bepácolom. Egy jó nagy és mély serpenyőben a húst minden oldalán alaposan megpirítom, majd egy kicsit félreteszem. Az apróra vágott hagyma kerül a helyére,ezt üvegesre párolom, beleteszem a fokhagymát, narancslét -és héjat, bort, fűszereket, sárgarépát és zellert és legvégül a húst. Kb. 4 órát lassú tűzön párolom ameddig vajpuha lesz. ( Kaphat néha egy kis vörösbort ha kevés a leve.) Ha a hús készen van, a levéből szűrőkanállal kihorgászom az alakos elemeket (ld. zöldség, gyömbér darabkák, borsszemek..) és a maradékot összeturmixolom. Pici liszttel besűrítem, egy kanál lekvárral és nádcukorból főzött karamellel ízesítem. Lehet hogy még kér egy kis citromlevet is. Ha már nagyon finom, beleteszem a tejszínt.

Köret: tejszínes rakott krumpli és brokkoli...