Már elég régóta árválkodik a fridzsiderben ez az őzcomb. Valami különlegeset szerettem volna tenni vele a hagyományos pörkölt helyett, és most megszállt az ihlet...
NARANCSOS ŐZ
2 kg őzcomb egészben
szalonna
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 narancs leve
kevés reszelt narancshéj
1 dl vörösbor
mustár
paradicsompüré
1 sárgarépa
darabka zeller
gyömbér
kakukkfű
borókabogyó
szegfűbors
pici cukor
áfonya vagy feketeribizli lekvár
tejszín
só,bors
A húst szalonnával megtűzdelem, majd a "Guinnes sörben főtt őz" szerint bepácolom. Egy jó nagy és mély serpenyőben a húst minden oldalán alaposan megpirítom, majd egy kicsit félreteszem. Az apróra vágott hagyma kerül a helyére,ezt üvegesre párolom, beleteszem a fokhagymát, narancslét -és héjat, bort, fűszereket, sárgarépát és zellert és legvégül a húst. Kb. 4 órát lassú tűzön párolom ameddig vajpuha lesz. ( Kaphat néha egy kis vörösbort ha kevés a leve.) Ha a hús készen van, a levéből szűrőkanállal kihorgászom az alakos elemeket (ld. zöldség, gyömbér darabkák, borsszemek..) és a maradékot összeturmixolom. Pici liszttel besűrítem, egy kanál lekvárral és nádcukorból főzött karamellel ízesítem. Lehet hogy még kér egy kis citromlevet is. Ha már nagyon finom, beleteszem a tejszínt.
Köret: tejszínes rakott krumpli és brokkoli...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése