2012. február 7., kedd

CEVICHE


A ceviche  eredetét illetően a nézetek megoszlanak. Az ecuadoriak ugyanúgy a sajátjuknak tekintik mint a peruiak, de kapható Mexikóban, sőt a Fülöp szigeteken is. Ahány ház, annyi szokás, a cevichét is ezerféleképpen el lehet készíteni. Ezzel kapcsolatban A. ellentmondást nem tűrően  kijelentette hogy természetesen csakis  Ecuadorban találhatták fel a cevichét és mivel A. hitelt érdemlően  több ízben is járt a helyszínen, ezért adok a véleményére. Most az ő receptjét teszem közzé..

CEVICHE

80 dkg szusi minőségű lazacfilé
1 nagy fehér hagyma
4-5 kisebb paradicsom
2 jalapeno vagy egyéb chilipaprika
3 lime
3 citrom
2 narancs
1 ek. olívaolaj
1 nagy csokor cilantro ( korianderzöld )
só,bors

A lazacot megtisztítom és 1x1 cm-es kockákra vágom. A paradicsomot kimagozom és a hagymával, meg a jalapenoval együtt ezeket is felaprítom. A citrusféléket kicsavarom és az összes hozzávalót jól elkeverem. Legvégül hozzáteszem a cilantrot, amely nélkül nincs is dél-amerikai étel.
Hűtőben 1 órát érlelem, ezalatt a hal a savas, citrusos pácban "megfő".

A ceviche eredetileg fehér halból készül, de készíthetjük mindenféle tengeri herkentyűből, garnélából vagy kagylóból, illetve vegyesen is.

Salátával, zöldbanán chipssel és pattogatott kukoricával eszik a helyiek.
Hihetetlenül üdítő és finom.

Nincsenek megjegyzések: