2008. március 31., hétfő

VKF XIV! PALÓCLEVES


Nem gyakran főzök levest, de most valahogy megkívántam. A recept egyébként Gundel Jánostól, Gundel Károly édesapjától származik, aki a nagy palóc, Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálta ezt a levest.

PALÓCLEVES

1 kg bárányhús kockákra vágva
szalonna
hagyma, fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
4 db közepes krumpli
30 dkg zöldbab
babérlevél
őrölt kömény
pirospaprika
só,bors
tejföl
pici liszt
friss kapor
friss francia tárkony
citrom

A szalonnát kiolvasztom, a hagymákat üvegesre párolom a szalonnazsíron, rádobom a bárányhusit, fűszerezem, beleteszem a paprikát, a meghámozott paradicsomot és egy jó pörköltet főzök belőle.( Aki szereti egy kis csípőset is tehet bele. )
Közben külön-külön megfőzöm a kockákra vágott krumplit ( babérlevelet is teszek mellé) és a zöldbabot, majd az egészet krumplistól-zöldbabostól-pörköltestől összeborítom, tejföllel behabarom, tetejét jó marék kaporral, tárkonnyal megszórom. Kis citromlével pikánssá ízesítem.

Friss fehér kenyérrel az igazi...

Nincsenek megjegyzések: