2008. június 9., hétfő

HAGYMÁS CITROMOS BORJÚ

Családunkban a most következő recept hagyománynak számít, egy alkalommal Csipetke is feldolgozta "Hagymás hús" címszó alatt. Most a saját változatomat szeretném közkinccsé tenni.
A projekt legbonyolultabb része a hús beszerzés, mivel én ezt az ételt csontos borjú lábszárból szeretem csinálni. ( Ezt a húsfajtát a műveltebbek "ossobuco" néven is ismerhetik.) A lényeg hogy a borjú csülköt kedvenc hentesünk kérésünkre csonttal együtt kb. 3 cm vastag szeletekre felszeleteli, és így a husi közepén ott mosolyog egy darabka velőscsont...

HAGYMÁS CITROMOS BORJÚ

1,5 kg csontos borjúcsülök felszeletelve ( kb. 7 szelet lesz belőle )
1 kg hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 l húsleves
3 dl száraz fehérbor
citromlé
só,bors
babérlevél
olívaolaj
pici liszt

A borjút sózom,borsozom, lisztbe forgatom és serpenyőben olívaolajban elősütöm. Akkora tepsit keresek, amelybe éppen elférnek a hússzeletek. A leveshez hozzáöntöm a fehérbort, belecsavarom kb. 2 citrom levét, és annyit öntök a húsra hogy ellepje. Babérlevéllel fűszerezem, fóliával letakarom és 160 fokon kb. 1,5 órát párolom. A hagymát közben felszeletelem, és erős tűzön olívaolajon kicsit megpirítom. A végén hozzáteszem a szeletekre vágott fokhagymát, és a tepsiben lévő husi tetjén szétterítem. Sok borsot tekerek rá, és most már fólia nélkül, még egy órát sütögetem, vigyázva hogy a hagyma meg ne égjen.

Köret: szerecsendiós krumplipüré...

Nincsenek megjegyzések: