2008. június 14., szombat

VKF XVI! BOGRÁCS


Amikor már kicsit jobb az idő, sokat sütünk-főzünk a szabadban. Most annyira messzire nem mentünk, csak a kertbe a bográcshoz. Amit főztünk, az egyike az enni szeretők táborát talán a legjobban megosztó ételeknek. Azt is mondhatnám, hogy a most következő recept a nyugalom megzavarására alkalmas eszközöket tartalmaz...

CSÜLKÖS PACAL

3 kg pacal
1,5 kg kicsontozott csülök
25 dkg szalonna
1 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4-5 db hámozott paradicsom
4-5 db zöldpaprika
pirospaprika
babérlevél
majoranna
őrölt kömény
mangalica zsír

fehérbor

A legjobb(és leggyorsabb) ha előfőzött pacalból készítjük, ennek híján a pacalt egy kis sóval, babérlevéllel és egy evőkanál ecettel egy jókora fazékban kb. fél órát forralom. Ha kihűlt, 4-5 cm-es csíkokra vágom. A hagymákat és a szalonnát apróra, a csülköt méretesebb darabokra aprítom, összevágom a paprikát,hámozott paradicsomot, az egészet tálcára teszem és irány a bogrács. ( Ebben a formában a hozzávalókat akár messzebbre is el lehet szállítani.) A szalonnát kiolvasztom-naná hogy nem olajat teszek alá, hanem ( gyengébb idegzetűek kérem most takarják el a szemüket) mangalica zsírt- a hagymákat szépen lassan megdinsztelem, pirospaprikát keverek a zsírba( vigyázat, ha megég, keserű lesz!) és jöhet a pacal. Teszek még mellé zöldpaprikát meg paradicsomot, köményt, majorannát,babérlevelet,bort öntök alá és szép lassan megfőzöm. A pacal különben sem a gyorsan elkészülő ételek kategóriájába sorolható, úgyhogy legjobb ha csak vacsorára hívjuk a vendégeket. Egy jó pacalnak minimum öt, de inkább hat órát kell főnie. A levét eleinte fehérborral, később vízzel pótolom. A csülköt a harmadik óra vége felé teszem a bográcsba. Amikor elkészül, a szaftja sűrű és ragadós... Fehér kenyérrel, petrezselymes újkrumplival, kovászos uborkával és jéghideg sörrel tálaltam.


3 megjegyzés:

scamorza írta...

Light :)))

laczye írta...

bizti hogy ehhez mangalica zsír kell???

Neguilla írta...

Laczye: a pacal önmagában sovány eledelnek számít, különben is: ha már lúd,legyen kövér...:-)