2008. március 31., hétfő

GYÖMBÉRES-ALMÁS

Szeretném bejelenteni hogy tudok süteményt sütni. Az nyilvánvaló hogy ez a tény az eddig publikált munkásságomból nem derül ki, meg aztán amúgy is Csipetke nálunk a süti felelős, de már kezdtem aggódni hogy szégyenben maradok úgyhogy gyorsan sütöttem egyet.

GYÖMBÉRES-ALMÁS

25 dkg liszt ( nem szoktam nagy hisztit csinálni belőle, amilyen van otthon )
12 dkg porcukor
15 dkg vaj ( a margarint nem szeretem, de ha valaki meg tudja enni, ám csinálja abból.)
1 kk. sütőpor
1 tojás

8 db közepes alma
1 citrom leve és héja
2 ek. vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
1 kk. őrölt fahéj
5 dkg kandírozott gyömbér kis darabokra vágva

A hozzávalókból linzertésztát készítek, amelyhez a lisztet meg a cukrot a sütőporral átszitálom,a vajat belemorzsolom és a tojással összegyúrom. A hűtőben egy fél órát pihentetem, ezalatt összeállítom a tölteléket:
Az almákat meghámozom és felszeletelem. ( Nem kell nagyon apróra.) Hozzáteszem a cukrot, pudingport, citromlét-és héjat, fahéjat és a kandírozott gyömbért.
Egy 28 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelem és a linzertészta 2/3 részét belenyomkodom úgy hogy pereme is legyen. Az almát elrendezem benne, a maradék tésztát pedig kerek lappá nyújtom és ráborítom a tetejére. Villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és 170 fokon 70 percig sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje akkor fóliával letakarom.

Melegen vanília fagyival, hidegen tejszínhabbal finom...

VKF XIV! PALÓCLEVES


Nem gyakran főzök levest, de most valahogy megkívántam. A recept egyébként Gundel Jánostól, Gundel Károly édesapjától származik, aki a nagy palóc, Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálta ezt a levest.

PALÓCLEVES

1 kg bárányhús kockákra vágva
szalonna
hagyma, fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
4 db közepes krumpli
30 dkg zöldbab
babérlevél
őrölt kömény
pirospaprika
só,bors
tejföl
pici liszt
friss kapor
friss francia tárkony
citrom

A szalonnát kiolvasztom, a hagymákat üvegesre párolom a szalonnazsíron, rádobom a bárányhusit, fűszerezem, beleteszem a paprikát, a meghámozott paradicsomot és egy jó pörköltet főzök belőle.( Aki szereti egy kis csípőset is tehet bele. )
Közben külön-külön megfőzöm a kockákra vágott krumplit ( babérlevelet is teszek mellé) és a zöldbabot, majd az egészet krumplistól-zöldbabostól-pörköltestől összeborítom, tejföllel behabarom, tetejét jó marék kaporral, tárkonnyal megszórom. Kis citromlével pikánssá ízesítem.

Friss fehér kenyérrel az igazi...

2008. március 24., hétfő

GÖNGYÖLT HUSI

Említettem hogy a kezembe akadt egy dagadó, de csak egy olyan laposka-féle. Felszúrni annyira jól nem lehetett, ezért más ötletem támadt.

GÖNGYÖLT HUSI

egy sertésdagadó
hagyma
fokhagyma
aszalt paradicsom
friss zöldfűszerek: kakukkfű, bazsalikom, rozmaring
maradék sajt vegyesen ( ez esetben volt parmezán, cheddar és gouda )
só,bors
balzsamecet
kevés vaj

A húst kettévágtam és szétterítettem. A hagymákat, sajtokat, zöldfűszereket meg az aszalt paradicsomot aprítógépben összedaráltam, a húst bekentem vele, feltekertem ( nem volt egyszerű, a húsdarab még csak nem is hasonlított a négyszögleteshez ), zsinórral átkötöttem, került rá egy kis só, bors, majd pici vajon egy pár csepp balzsamecettel megöntözve lassú tűzön megsütöttem. ( Kb. 2 óra.)

Köretnek tejszínes- szerecsendiós krumplipürét adtam hozzá.

FÜSTÖLT MARHANYELV FŰSZERES LENCSÉVEL

Akik ismernek, tudják rólam hogy kedvelem a szokatlan dolgokat de ha kötelező valami azt éppenséggel utálom. Namost ugyebár Húsvét táján minden valamire való asszonyszemély sonka beszerző körútra indul, így tettem tehát én is. A sonkával szemben komoly elvárásaim vannak, ne legyen sós, se száraz, és kicsi se legyen mert hát nagy a család. Általában úgy vásárolok egyébként hogy csak úgy nekiindulok és ha meglátok valamit ami tetszik akkor kitalálom hogy mit főzzek belőle. Úgyhogy éppen a Budagyöngyében bóklásztam amikor a hentesnél megláttam egy gigantikus méretű marhanyelvet. ( 2,5 kg! ) Azonnal tudtam hogy megtaláltam az én alternatív sonkámat. Ha már ott voltam, egy kis dagadót is vettem mellé mert némi töltött hús víziója ott motoszkált a fejemben ( végül a "Göngyölt husi" címszó alatt részletezett étel született belőle). Már csak azt kellett kitalálni hogy mi legyen a köret a nyelv mellé:gondoltam ha már amúgy is eltértem a hagyományoktól, akkor hajrá, húzzunk bele...

FÜSTÖLT MARHANYELV FŰSZERES LENCSÉVEL

1 szép marhanyelv ( nem baj ha nem ilyen nagy)
hagyma
fokhagyma
babérlevél
1 sárgarépa

a lencséhez:
15 dkg lencse
15 dkg bulgur
2 nagy lilahagyma
fokhagyma
egy jókora darab húsos szalonna( kb.25 dkg, de nem szentírás)
egy-egy teáskanál fahéj, őrölt római kömény, őrölt koriander
friss petrezselyem
friss menta
só,bors

A nyelvet a fűszerekkel felteszem főni és egészen puhára megfőzöm. Ez eltarthat 3-4- órát is. Ha már jó puha, kiemelem a levéből és a kemény bőrét még melegen lehúzom. Közben a lencsét és a bulgurt külön-külön beáztatom majd a lencsét a fahéjjal, köménnyel és korianderrel felteszem főni. A bulgurt nem mindig kell főzni, attól függ milyet használunk, az enyémet ez esetben kicsit gőzölni kellett hogy puha legyen. A szalonnát kockákra vágom és ropogósra megpirítom, majd az aprított hagymát a szalonnazsíron megfonnyasztom, a végén hozzáteszem a tört fokhagymát. A lencsét leszűröm és összeforgatom a hagymás szalonnával és a bulgurral. Tekerek rá borsot és ha kell utánasózom. Nagyon sok petrezselyemmel, mentaágacskákkal megszórom.

Egy kis rozé elmaradhatatlan kísérője a fogásnak...

2008. március 16., vasárnap

ZÖLDFŰSZERES BÁRÁNYBORDA

Ezt az ebédet csak úgy hamarjában csináltam vasárnap.


ZÖLDFŰSZERES BÁRÁNYBORDA


12 szelet bárányborda
olívaolaj
só,bors
tört fokhagyma
3 ek.vegyes vágott friss zöldfűszer ( rozmaring és kakukkfű feltétlenül legyen benne, én még belezúdítottam a Spar-ban kapható fagyasztott vegyes zöldfűszert is amit a mélyhűtőből kotortam elő. Ebben van még petrezselyem, kapor, turbolya, snidling, sóska és tárkony.)

Az olívaolajból,fokhagymából,fűszerekből sóval és borssal pácot késztítek és a hússzeletek mindkét oldalát bekenem vele, majd pár órát állni hagyom.
Forró serpenyőben erős tűzön félangolosra sütöm. ( Aki úgy szereti az egészen át is sütheti, bár szerintem vétek.)

Párolt spenótlevéllel és vajban sütött krumplikarikákkal tálaltam.

A gyermekem matektanárja szerint számára a vasárnap ( ekkor szokott jönni ugyanis ) a hét gasztronómiai csúcspontja...

2008. március 9., vasárnap

VKF XIV! LIBACOMB KÁPOSZTÁVAL ÉS PAPRIKÁS KRUMPLIVAL

Eléggé gondban voltam hogy a libát milyen körettel készítsem el. Sokféleképpen szoktuk enni, van amikor káposztás cvekedlit készítek hozzá, vagy lencsét, esetleg lecsót. Végül salamoni döntést hoztam: mindkét kedvenc köretemet elkészítettem hozzá. Íme:

LIBACOMB KÁPOSZTÁVAL

6 libacomb
fokhagyma
só,bors

1 kg savanyú káposzta
szalonna
vöröshagyma
fokhagyma
3 zöldpaprika
3 paradicsom
pirospaprika
bors
friss kapor


A libacombokat a tollmaradványoktól megtisztítom és kicsit beirdalom a bőrét. Sózom, borsozom, bedörzsölöm fokhagymával, és forró sütőben először fél órát, majd alacsonyabb hőmérsékleten fólia alatt még további 2 órát sütöm. A zsírját kanállal leszedegetem és gondosan megőrzöm azokra az estékre gondolva amikor az alacsony szerotonin szintemet egy kis zsíros kenyér ( lila hagymával persze ) igen előnyösen befolyásolja. Szóval, a libacombokat a sütési procedúra utolsó fázisaként ropogós-pirosra megpirítom.

A hagymát ezen közben a szalonnával megfonnyasztom és a paprikával, paradicsommal, fokhagymával és pirospaprikával egy lecsós pörkölt alapot készítek, a savanyú káposztát beleforgatom és megpárolom.( Szeretem ha picit ropogós marad.) Külön megsózni nem szoktam. Ha kész, friss kaporral megszórom. Elvetemültek tejfölt is tehetnek a tetejére.


PAPRIKÁS KRUMPLI

1 kg krumpli
szalonna
libakolbász
hagyma
fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
pirospaprika
őrölt kömény
só,bors

Nagyon finom ha apró szemű salátakrumpliból készítjük, amit ugyan macerás megpucolni, de a végeredmény érdekében ugyebár ez nem lehet akadály.
A hagymát megfonnyasztom a szalonnával, beleteszem a fokhagymát, paprikát-paradicsomot és a karikákra vágott libakolbászt. ( A Budagyöngyében vettem a piacon.) Hozzáteszem a krumplit, megfűszerezem és annyi vizet öntök rá hogy ellepje. Csak az elején fedem le, hogy a leve finom és sűrű legyen.

2008. március 2., vasárnap

GUINNESS SÖRBEN FŐTT ŐZ

Jó néhány éve Amerikában láttam olyat hogy a húst sörben (sőt, Coca Colában!) főzték. Akkor még borzadtam, később azonban kipróbáltam marhahússal és nagyon finom lett. Nemrégiben a pestlőrinci szombati piacon vettem egy őzcombot és gondoltam hogy a hagyományos pörkölt helyett teszek vele valami különlegeset. Ez lett belőle.

1,5 kg őzhús
szalonna
3-4 fej vöröshagyma
fokhagyma
babérlevél
borókabogyó
őrölt mustármag
balzsamecet
barna cukor
só,bors
Guinness sör

Az őzet először is kockákra vágom és bepácolom. A páchoz felforralok kb. 1,5 liter vizet, majd leveszem a tőzről és teszek bele 1 fej szeletekre vágott hagymát, 2-3 evőkanál balzsamecetet meg egy jó evőkanál vadfűszer keveréket. ( Ez esetben Kotányi.) Kihűtöm, és a húst ebben a pácban hagyom két napig.

A szalonnát kiolvasztom és a hagymát üvegesre pirítom rajta. Beleteszem a fokhagymát, a húskockákat , átpirítom, fűszerezem, öntök rá annyi sört hogy ellepje és finom puhára megfőzöm. ( Kb. 3 óra, ne tessék sietni.) A legvégén a levét egy evőkanál liszttel besűrítem.

Köretnek mustáros-tormás galuskát és kelbimbót tálaltam.

MUSTÁROS-TORMÁS GALUSKA

Közepesnél kicsit keményebb galuskatésztát készítek, teszek bele egy teáskanál őrölt mustármagot, kevés sütőport és egy jó evőkanál ecetes tormát. Evőkanállal forró vízbe szaggatom, ha megfőtt, egy kis libazsírral (biztos ami biztos!) átforgatom.

A pestlőrinci piacot a korán kelők figyelmébe ajánlom. Pestszentlőrinc határában találjátok az Ady Endre út legvégén jobbra egy parkolóban. Csak szombat délelőtt van nyitva. Már hajnalban lakókocsival érkeznek ide őstermelők, nagyon finom savanyúságokat, szalonnát, friss kenyeret, házi készítésű sajtot, túrót, tojást, zöldségeket, friss húst lehet kapni. Kicsit messze van, de érdemes meglátogatni!