2012. január 17., kedd

PÁCOLT KACSAMELL GYÖMBÉRES KÖRTECHUTNEYVAL


Az alant részletezett pácolási módszert a svéd pácolt lazac, a gravlax készítésekor szoktam bevetni, de már régóta izgat a gondolat hogy vajon hogyan működne ez a pác valami húsfélével. Most a kacsamellre esett a választás. Íme az eredmény:

PÁCOLT KACSAMELL GYÖMBÉRES KÖRTECHUTNEYVAL

1 kacsamell ( kb. 80 dkg)
1 nagy marék nádcukor
1 nagy marék nagyszemű só
1/2 dl körtepálinka
frissen őrölt bors

A körtechutneyhoz:

3 nagy érett körte
1 alma
1 nagy fej fehér hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 cm gyömbérgyökér
1 citrom leve
1 mk. só
1 mk.szerecsendió
1 mk. cayenne bors
25 dkg barna cukor
3 dl sherryecet

A sót összekeverem a nádcukorral. A kacsamell húsoldalát megszórom frissen őrölt borssal. Keresek egy akkora edényt amibe a hús pontosan belefér, majd a cukros keverék felét az aljára szórom. Ráteszem a kacsát  bőrével felfelé és a cukros sóval betakarom, a pálinkával nyakonöntöm. 3 napig a hűtőben érlelem, néha megfordítom, ilyenkor ügyelek hogy a pác mindig befedje.Ha kész, a pácot lekapargatom róla, a bőrét rácsosan bevagdosom és nem túl forró serpenyőben 10-15 perc alatt kiolvasztom a zsírját. Néha oda kell nézni rá  mert a cukros pác miatt odakaphat.

A chutneyhez a gyümölcsöket és a hagymát megpucolom és apróra felkockázom. A gyömbért és a fokhagymát finomra reszelem.Minden hozzávalót beleteszek egy lábasba, felforralom és egy jó órán át lassan főzöm ameddig besűrűsödik.

A kacsát hajszálvékonyra felszeletelem és a chutneyval tálalom. Jól illik hozzá valamilyen sajtféle, most natúr gomolyával fotóztam, de kéksajttal is finom.

Pirítóssal, salátával mennyei...:)

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ez nagyon izgalmas, s eredeti, congratula. A fotó nagyon tetszik.

Neguilla írta...

Hobbychef,köszönöm!:-)