2008. február 24., vasárnap

MAROKKÓI BÁRÁNY PADLIZSÁNOS RIZZSEL

MAROKKÓI BÁRÁNY PADLIZSÁNOS RIZZSEL

1 kg báránylapocka kockákra vágva
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. méz
2 ek. Ras el Hanout ( marokkói fűszerkeverék, ld. később)
3 db hámozott paradicsom
15 dkg aszalt sárgabarack
só, őrölt bors

20 dkg rizs
egy jól megtermett padlizsán


A báránylapockát, amit természetesen a török hentesnél szereztem, a mézzel és a fűszerkeverékkel egy órán át pácolom. Az apróra vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztom, beleteszem a zúzott fokhagymát, a bárányt átpirítom rajta és hozzáteszem a paradicsomot. Saját levében kb. 2 órát párolom, az utolsó fél órára hozzáteszem a felaprított aszalt barackot.
A padlizsánt kockára vágom, besózom, állni hagyom, majd leöblítem és forró olajban megsütöm. Hozzákeverem az előzőleg megfőzött rizshez és jó sok petrezselyemmel megszórom.

RAS EL HANOUT

Minden marokkói fűszerkereskedőnek saját Ras el Hanout receptje van. A keverék húsz vagy annál is többféle fűszerből áll, van benne fahéj, kardamom, chili, köménymag, koriander, szegfűszeg, só ,bors, gyömbér, szerecsendió, kurkuma, szárított virágszirom, no meg némi éppen afrodiziákumként tisztelt fűszer. A fűszereket mindig egészben adják, aztán a szakács szükség szerint megdarálja őket. Idehaza őrölt változatban kapható, megtaláljátok az Ázsia boltban a Nagycsarnokban, de van a Culinarisban is.

2 megjegyzés:

Scamorza írta...

Fincsi volt!!! ;)

Unknown írta...

Szia!

Megtalaltalak:)

udv

zsurkenyer