2008. március 24., hétfő

FÜSTÖLT MARHANYELV FŰSZERES LENCSÉVEL

Akik ismernek, tudják rólam hogy kedvelem a szokatlan dolgokat de ha kötelező valami azt éppenséggel utálom. Namost ugyebár Húsvét táján minden valamire való asszonyszemély sonka beszerző körútra indul, így tettem tehát én is. A sonkával szemben komoly elvárásaim vannak, ne legyen sós, se száraz, és kicsi se legyen mert hát nagy a család. Általában úgy vásárolok egyébként hogy csak úgy nekiindulok és ha meglátok valamit ami tetszik akkor kitalálom hogy mit főzzek belőle. Úgyhogy éppen a Budagyöngyében bóklásztam amikor a hentesnél megláttam egy gigantikus méretű marhanyelvet. ( 2,5 kg! ) Azonnal tudtam hogy megtaláltam az én alternatív sonkámat. Ha már ott voltam, egy kis dagadót is vettem mellé mert némi töltött hús víziója ott motoszkált a fejemben ( végül a "Göngyölt husi" címszó alatt részletezett étel született belőle). Már csak azt kellett kitalálni hogy mi legyen a köret a nyelv mellé:gondoltam ha már amúgy is eltértem a hagyományoktól, akkor hajrá, húzzunk bele...

FÜSTÖLT MARHANYELV FŰSZERES LENCSÉVEL

1 szép marhanyelv ( nem baj ha nem ilyen nagy)
hagyma
fokhagyma
babérlevél
1 sárgarépa

a lencséhez:
15 dkg lencse
15 dkg bulgur
2 nagy lilahagyma
fokhagyma
egy jókora darab húsos szalonna( kb.25 dkg, de nem szentírás)
egy-egy teáskanál fahéj, őrölt római kömény, őrölt koriander
friss petrezselyem
friss menta
só,bors

A nyelvet a fűszerekkel felteszem főni és egészen puhára megfőzöm. Ez eltarthat 3-4- órát is. Ha már jó puha, kiemelem a levéből és a kemény bőrét még melegen lehúzom. Közben a lencsét és a bulgurt külön-külön beáztatom majd a lencsét a fahéjjal, köménnyel és korianderrel felteszem főni. A bulgurt nem mindig kell főzni, attól függ milyet használunk, az enyémet ez esetben kicsit gőzölni kellett hogy puha legyen. A szalonnát kockákra vágom és ropogósra megpirítom, majd az aprított hagymát a szalonnazsíron megfonnyasztom, a végén hozzáteszem a tört fokhagymát. A lencsét leszűröm és összeforgatom a hagymás szalonnával és a bulgurral. Tekerek rá borsot és ha kell utánasózom. Nagyon sok petrezselyemmel, mentaágacskákkal megszórom.

Egy kis rozé elmaradhatatlan kísérője a fogásnak...

2 megjegyzés:

starfi írta...

ez a fűszeres lencse nagyon jól hangzik:) starfi nagyon is lencsepárti:D a legújabb gusto magazinban van egy baró zöldséges lencse szalonnával recept. láttad?

Neguilla írta...

Még nem,de megnézem!Köszi!:-)