2008. március 2., vasárnap

GUINNESS SÖRBEN FŐTT ŐZ

Jó néhány éve Amerikában láttam olyat hogy a húst sörben (sőt, Coca Colában!) főzték. Akkor még borzadtam, később azonban kipróbáltam marhahússal és nagyon finom lett. Nemrégiben a pestlőrinci szombati piacon vettem egy őzcombot és gondoltam hogy a hagyományos pörkölt helyett teszek vele valami különlegeset. Ez lett belőle.

1,5 kg őzhús
szalonna
3-4 fej vöröshagyma
fokhagyma
babérlevél
borókabogyó
őrölt mustármag
balzsamecet
barna cukor
só,bors
Guinness sör

Az őzet először is kockákra vágom és bepácolom. A páchoz felforralok kb. 1,5 liter vizet, majd leveszem a tőzről és teszek bele 1 fej szeletekre vágott hagymát, 2-3 evőkanál balzsamecetet meg egy jó evőkanál vadfűszer keveréket. ( Ez esetben Kotányi.) Kihűtöm, és a húst ebben a pácban hagyom két napig.

A szalonnát kiolvasztom és a hagymát üvegesre pirítom rajta. Beleteszem a fokhagymát, a húskockákat , átpirítom, fűszerezem, öntök rá annyi sört hogy ellepje és finom puhára megfőzöm. ( Kb. 3 óra, ne tessék sietni.) A legvégén a levét egy evőkanál liszttel besűrítem.

Köretnek mustáros-tormás galuskát és kelbimbót tálaltam.

MUSTÁROS-TORMÁS GALUSKA

Közepesnél kicsit keményebb galuskatésztát készítek, teszek bele egy teáskanál őrölt mustármagot, kevés sütőport és egy jó evőkanál ecetes tormát. Evőkanállal forró vízbe szaggatom, ha megfőtt, egy kis libazsírral (biztos ami biztos!) átforgatom.

A pestlőrinci piacot a korán kelők figyelmébe ajánlom. Pestszentlőrinc határában találjátok az Ady Endre út legvégén jobbra egy parkolóban. Csak szombat délelőtt van nyitva. Már hajnalban lakókocsival érkeznek ide őstermelők, nagyon finom savanyúságokat, szalonnát, friss kenyeret, házi készítésű sajtot, túrót, tojást, zöldségeket, friss húst lehet kapni. Kicsit messze van, de érdemes meglátogatni!

2 megjegyzés:

Scamorza írta...

Váááá ez nagyon durva! :)) Óriási! Én csak sima sört fogyasztottam egész hétvégén, őz nélkül. :D

Neguilla írta...

Meg kéne próbálnod őzzel is.-)