2015. július 29., szerda
KÖRTELEKVÁROS TEKERCS
KÖRTELEKVÁROS TEKERCS
Megint úgy kezdődött hogy rám maradt egy vödör körte. Kicsit ütött-kopott volt már, úgyhogy lekvárt főztem belőle, szokás szerint egy kis csavarral.
RUMOS KÖRTELEKVÁR
1,5 kg hámozott, kimagozott körte
45 dkg barnacukor
1 kk őrölt fahéj
1 citrom leve
1 dl rum
A körtét a citromlével felteszem főni, amikor már kicsit szétfőtt akkor beleteszem a cukrot és a rumot. Addig főzöm ameddig besűrűsödik. Tiszta üvegekbe töltöm, szárazgőzbe teszem.Sem zselésítőt, sem szalicilt nem teszek bele, sosem szokott megromlani. ( Mondjuk általában nincs is rá ideje.)
Vizes piskótát sütöttem Anyukám receptje szerint:
6 tojás
16 dkg kristálycukor
16 dkg rétesliszt
4 ek víz
1 csipet sütőpor
Az egész tojásokat a cukorral rugós habverővel felverem, egészen addig ameddig fehér és habos nem lesz. Ez eltart vagy 20 percig. Akinek gyenge a karizma az készítheti robotgéppel, én kislány koromban így tanultam és még sosem rontottam el.
A habos tojásba apránként beleszitálom a lisztet és a sütőport, legvégül kanalanként belekeverem a vizet.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek, a tésztát elsimítom benne és 180 fokon 10 perc alatt megsütöm. A sütőt nem szabad kinyitni!
Ha kihűlt a tészta, megkenem a lekvárral és feltekerem.
Másodpercek alatt elfogyott....
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése