2008. december 29., hétfő

KAPROS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

A nagy karácsonyi eszem-iszom keretén belül hirtelen felindulásból készült leves.( Volt ugyanis némi dilemma hogy mi legyen a tökkel: süssük-e? Aztán a többség döntött:leves!)

KAPROS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES

1/2 kg hámozott, kockákra vágott sütőtök ( sonkatökből igazán finom)
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
evőkanál paradicsompüré
kevés almaecet vagy citromlé
2 dl tejszín
1 babérlevél
pirospaprika
őrölt szerecsendió

1 l csirke alaplé
friss kapor

A vajon megfuttatom a fokhagymát és hozzáadom a sütőtököt. Lassan párolom a saját levében ameddig majdnem puha. Hozzáadom a paradicsompürét, babérlevelet és a pirospaprikát, és azonnal teszek bele kevés almaecetet.(Ezzel megakadályozom hogy keserű legyen a paprika.) Felöntöm a csirkelevessel és még 15 percig főzöm, majd összeturmixolom.( Átpaszírozni is lehet, ha valaki időmilliomos és szeret mosogatni.) A végén csipet szerecsendióval ízesítem, hozzáteszem a tejszínt és megszórom vágott kaporral.

Nincsenek megjegyzések: