Már régóta sárga vagyok az irígységtől amióta Csipetke húgom létrehozta a gasztroblogját, ahol egyébként egy alkalommal vendégszerepelhettem a saját főztömmel. Nemrégiben gondoltam rá hogy miért is ne lehetne nekem is egy saját blogom... Sokgyerekes család legidősebbjeként már egész pici koromban főztem. A főzés számomra alkotómunka, pihentet, kikapcsol,na és még ott van az élmény amikor kis családom szuszogva tömi magába az általam készített étkeket... Ime tehát az első bejegyzés:
LIBALEVES MACESZGOMBÓCCAL
(mottó:ha lúd,legyen kövér....)
4 libacomb
1 pecsenyeliba máj-és szív
leveszöldség (hagyma,fokhagyma,
sárgarépa,petrezselyemgyökér,
zeller,kelkáposzta,karalábé,petrezselyem-és zellerzöd kis csokorba kötve)
1 babérlevél, egész bors, szegfűbors, majoranna, só
A maceszgombóchoz:
2 pászkalap apróra törve
2 ek.libazsír vagy olaj
2 tojás
pici víz
só,bors,őrölt gyömbér
A libákat a hagymákkal és egy kis sóval együtt felteszem egy fazékba főni.Ha felforrt,leszedem a habját, beleteszem a fűszereket és kb.fél órát lassú tűzön főzögetem, majd hozzáteszem a zöldségeket a káposzta kivételével és úgy főzöm még másfél órát. Ügyeljünk hogy ne forrjon mert akkor szép tiszta marad a leves. A libából kifővő zsírt menet közben kanállal leszedegetem. A főzés vége előtt fél órával teszem bele a májat-szívet és a káposztát, mert így nem fő szét.
Az összetört maceszt elkeverem a hozzávalókkal,kicsit pihentetem majd vizes kézzel gombócokat formálok belőle és sós vízben kb. 15 percig főzöm.
A húshoz szoktam tormát és mustárt szervírozni.
Egy pohár jéghideg sör jól esik mellé...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
3 megjegyzés:
hajrá, hajrá! csak így tovább!:D
Szép a levesed :-) gratulálok az új blogoz.
nagyon aranyosak vagytok,köszönöm a bíztatást...:-)
Megjegyzés küldése